GİRİŞ
OKYANUSLARI KORUMAK İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ 5 ŞEY

OKYANUSLARI KORUMAK İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ 5 ŞEY

Okyanusları Korumak İçin Yapabileceğiniz 5 Şey

Dört milyar yıldan uzun süredir var olan okyanuslar, dünyamızın neredeyse dörtte üçünü kaplayan, bilinen iki yüz binden fazla canlıya ev sahipliği yapan, yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz oksijenin yarısından fazlasını üreten zengin yaşam alanları… Ne yazık ki bu yaşam alanları günümüzde çeşitli insan aktivitelerinin etkisiyle zarar görüyor ve hem denizde yaşayan, hem de hayatını sürdürebilmek için denizden faydalanan canlıların yaşamları için ciddi bir tehlike ortaya çıkıyor.

Küresel çapta tartışılan, üstesinde gelebilmek için amatör ve profesyonel pek çok faaliyetin gerçekleştirildiği bu konuda, bir katkı sağlamak için aslında herkesin yapabileceği bir şeyler var… Yazının geri kalanında, okyanusları korumak için sizin de kolayca uygulayabileceğiniz küçük ama etkili adımlardan kısaca bahsedeceğiz.

Plajları ve Denizi Temiz Tutun

Çeşitli aktiviteler yaparak vakit geçirdiğimiz plaj ve denizleri olabildiğince temiz tutmak, belki de bu listede uygulanması en kolay olan adım. Öyle ki bir şey yapmaktan çok yapmamaya, yani yalnızca çevreyi kirletmemeye dikkat ederek, denizlerdeki doğal ortamın korunmasına katkı sağlayabilirsiniz. Tabii ki buna ek olarak elinizden geldiğince plajları ve denizleri gönüllü temizleme çalışmalarına katılarak da bu konuda önemli bir fark yaratabilirsiniz.

Enerji Tüketimini Azaltın

Küresel iklim değişiminin suyun sıcaklığının ve asidite oranının artması, buzulların erimesi, doğal yaşam ortamının ve bu ortamda yaşayan canlıların zarar görmesi gibi pek çok olumsuz etkisi var ve bu ne yazık ki kısa sürede kolayca çözülebilecek bir problem değil... Yine de karbon ayak izinizi(çeşitli insan faaliyetlerinin karbondioksit açığa çıkararak doğaya verdiği hasar) azaltmak için yapabileceğiniz pek çok şey mevcut. Kısa mesafeler için motorlu taşıtlar yerine toplu taşıma, bisiklet ya da yürüme alternatiflerini tercih etmek, çevreye duyarlı elektronik ürünler kullanmak, kullanmadığınız ürünleri çalışır durumda bırakmamak bunlardan yalnızca birkaçı…

Plastik Kullanımına Dikkat Edin

Bir şeyler içerken gerçekten pipet kullanmak zorunda mısınız? Ya da alışverişte veya evde gereğinden fazla plastik poşet kullanıyor olabilir misiniz? Peki kullandıktan sonra attığınız -ve yerine yenilerini aldığınız- plastik şişeleri efektif şekilde değerlendirerek tasarruf edebileceğiniz kaç yol olduğunu biliyor musunuz? Plastik, denizlere ciddi ölçüde zarar veriyor; denizde yaşayan ya da denizden beslenen canlıların ölümüne sebep olabiliyor. Eğer bunlar sizi rahatsız ediyorsa, yalnızca yukarıdaki sorular üzerine biraz düşünüp plastik kullanımınızı olabildiğince azaltarak önemli bir fark yaratabilirsiniz.

Satın Aldığınız Ürünlerin Etiketine Bakın

Çevreye ve doğal yaşama zarar veren yöntemler kullanılarak üretilen ürünleri tercih etmeyerek de bu konuda duyarlı bir tutum sergileyebilirsiniz. Örneğin halihazırda tehlike altında olan mercan kayalıklarından elde edilen takılar ve ev aksesuarları yerine tercihinizi bunların çok sayıdaki alternatifleri arasından yaparak, doğal yaşamın korunmasına bir katkıda bulunabilirsiniz.

Denizleri Korumak İçin Çalışan Kuruluşlara Destek Olun

Hem ülkemizde, hem de yurtdışında denizleri ve deniz canlılarını korumak adına faaliyet gösteren pek çok organizasyon mevcut. Bu organizasyonların faaliyetlerini takip edebilir, onlarla iletişime geçip maddi destek verebilir ya da direkt gönüllü olarak çalışmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu sayede hem doğal yaşam için faydalı bir aktivite yapmış olacak, hem de bu alanda çalışmalar yapan uzmanlar ile bir araya gelip konuyla ilgili daha çok şey öğrenme fırsatı bulacaksınız.

notification_multiple

E-bültene üye olun

Haberleri ilk duymak ister misiniz?