Kum kaplanı köpek balığı dünya çapında subtropikal ve ılıman sularda yaşayan bir köpekbalığı türüdür. Japonya, Avustralya, Güney Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’nın doğu kıyılarında yaşarlar. Akdeniz’de bilinen son kayıt 2003 yılında Molat adası (Hırvatistan), Adriyatik denizi açıklarında yakalanan bir örnektir. Büyük ve ürkütücü görünümüne rağmen onaylanmış insan ölümüne sebep olmamış, nispeten sakin ve yavaş hareket eden bir köpekbalığı türüdür. 0-200 metre arasında gözlenen kum kaplanı köpek balığının kaydedilen en büyük bireyin 3.2 metre, en yaşlı bireyin ise 30-35 yaşlarında olduğu kaydedilmiştir. Ovovivipar üreme(Yumurta uterusta açılıp, yavru canlı doğar) gözlenir. Anne uterusundan çıkan yumurtalar adelfafaji-embriyofaji (kanibalizm) gösterir. En güçlü bir ya da iki birey sağlıklı doğum gösterebilir.
Epinephelus striatus türü denizlerde resiflere yakın yerlerde yaşarlar. 0-255 metre arasında yayılış gösterirler. Ortalama 17 yıl ömürleri vardır. Atlantik okyanusunun batısında; karayip denizi ve çevresinde, bermuda adasında, Florida ve Bahama adaları çevresinde yayılış gösterir. Resiflerin tahribatı, aşırı ticari ve sportif avcılık sebebiyle nesli kritik derecede tehlike altındadır. Bu orfroz türü monandric protogynous hermaphrodit olarak kabul edilir. Yani doğan yavruların hem erkek hem dişi gonadları olgunlaşır. Yaşadıkları ortam şartlarına göre daha sonrasında baskın bir cinsiyete bürünebilierler. Genellikle aralık, ocak, şubat aylarında dolunayda kalabalık sürüler halinde toplanarak çiftleşirler. Yumurtalarını bir küme halinde bırakırlar ve bu kümelerde yumurtalar 100.000 civarı sayılara ulaşabilirler. Yumurtaları 48 saat içinde çatlar ve ilk 35 gün civarı larva dönemi olarak adlandırılır.
Kartal vatozu Britanya adalarından Afrika’ya, Hint okyanusu ve Kuzey denizi dahil olmak üzere Atlantik okyanusuna kadar yayılmıştır. Akdeniz kıyılarında ve açıklarında da gözlemlenmektedir. Uzunluğu kuyruğu ile 183cm’e ulaşabilirken 80cm genişliğe sahip olabilir. Dişileri erkeklerden daha büyüktür. Kuyruğunda bulunan, zehir enjeksyonu için gerekli glandüler dokuyu kuyruğunun %10’u ile %40’ı boyunca uzanır. Zehir için bir veya iki boşaltım kanalı vardır. Kıyıya yakın sularda görülebildiği gibi 537m gibi derin sularda da görülebilir. Doğada deniz tabanından çıkardığı kabuklular ve yumuşakçalarla beslenir. Ağızlarında sivri dişleri yoktur bunun yerine altıgen çubuklar şeklinde plakalar vardır. Bunlarla avını ezerek beslenirler. Üremeleri ovovivipardır yani yumurtalar canlı çıkana kadar annenin vücudunda gelişmeye devam eder. Kartal balığının gebelik süresi 6 ila 8 aydır, 3 ila 7 arasında yavru verir. Kartal vatozlarının ortalama yaşam süreleri 15-20 yıldır.
Kemane balığı Atlantik okyanusunun doğusunda, İspanya kıyılarından Angola kıyılarına kadar dağılış göstermektedir. Akdeniz kıyılarına kadar yayılmıştır. 0-180 metre arasındaki sularda gözlenir. Uzunluğu ortalama 80cm’dir fakat kaydedilmiş en büyük kemane balığı 147cm’dir. Üremeleri ovovivipardır yani yumurtalar canlı çıkana kadar annenin vücudunda gelişmeye devam eder. Annenin rahminde 4 ila 10 embriyo gelişir bunlardan genellikle bir yada iki tanesi hayatta kalır. Gebelik süresi yaklaşık dört aydır. Kemane balıklarının ortalama yaşam süreleri 14 yıldır.
İnek burunlu vatoz Afrika ve Akdeniz kıyılarında bulunan bir kartal vatoz türüdür. Ortalama ömrü 27.5 yıldır. 0-100 metre arasındaki sularda gözlenir. 2 metre genişliğe ulaşabilir.
Scyliorhinus stellaris türü Norveç, İsveç, Senegal, Britanya açıkları, Marmara denizi, Ege denizi, Akdeniz ve Kanarya adaları gibi geniş bir yelpazede bulunan Scliorhinidae familyasına ait bir kedi köpekbalığı türüdür. Genellikle 0–400 derinlikte kayalar veya algler arasında bulunur. 1,6 m uzunluğa kadar büyüyebilirler. S.stellaris'ler geniş, yuvarlak bir kafatası ile iki sırt yüzgeci ve benekli yapısı ile ayırt edilebilirler. S.stellaris’ler doğada nocturnal (geceleri aktif) canlılardır. Genellikle gün boyunca küçük deliklerin içine saklanırlar. Üremeleri ovipar (iç döllenme dış gelişim) şeklinde gözlenir. Yumurtalarının çatlaması 7-12 ay sürer (şekil 1.). Dişiler her seferinde 2’şer adet kalın duvarlı yumurta kılıflarını bulundukları ortama bırakır. Bentik bir avcı olan S.stellaris , çeşitli kemikli balıklar, kabuklular ve kafadanbacaklılar ile beslenir. Akdenizdeki popülasyonu aşırı avlanma nedeniyle önemli ölçüde azaldığı için İUCN tarafından Vulnurable (VU-Hassas) olarak değerlendirilmiştir.
Scyliorhinus canicula türü Atlantik okyasunun doğusundan, Marmara denizi, Ege denizi, Akdeniz ve Senegale kadar yerleşim gösterir. Scliorhinidae familyasına ait ait bir kedi köpekbalığı türüdür. Bentik bir tür olup, çok sığ sulardan 800 m derinliğe kadar olan kumlu ve çamurlu zeminlerde dağılım gösterir. Bentik omurgasızlar (yumuşakçalar ve krustaseler) ve balıklar ile beslenir. Ovipar bir türdür; üreme tüm yıl boyunca gerçekleşebilir. İlk eşeysel olgunluk boyları 35-45 cm civarındadır. 1 metre uzunluğa ve 2 kg’a ulaşabilir. Özellikle kuzey Ege denizinde trol ağlarıyla bol miktarda yakalanan bu türün Türkiye balıkçılığı açısından önemi yoktur.
Raja radula türü Akdenizde dağılış gösteren bir vatoz türüdür. Kumluk, çamurluk yüzeylerde yaşarlar. 0-350 metre arasında dağılış gösterir. Geceleri aktif (nocturnal) türlerdendir. Üstü kısmında sarılı beyazlı iki büyük nokta şeklinde desen bulunur. Erkek bireyler üreme organları(kopulasyon organı) ile dişilerden ayrılır. Üremesi ovipar olarak gözlenir. Yumurtadan 4-6 ay gibi bir sürede çıkarlar. Bentik canlılarla (balık, yengeç, karides, yumuşakçalar) beslenirler. Ortalama 9 yıl yaşarlar.
Dünyanın en romantik hayvanları olarak da bilinen, Antarktika’nın en büyük üçüncü canlısı olan Gentoo penguenleri, anavatanları Güney Kutbu olan, topluluklar halinde yaşayan deniz kuşlarıdır. Kafalarındaki beyaz leke ve kırmızı/turuncu gagaları ile göze çarpan bu sevimli hayvanlar, daha çok Antarktika kıtasını çevreleyen adalarda, genellikle vadiler, kayalıklar ve kıyılar gibi buzsuz alanlarda yaşarlar ve oldukça sert iklimlere karşı dayanıklılardır.
Boyları 50 – 90 cm arası değişebilen, ağırlıkları 6 kiloyu bulabilen Gentoo penguenleri, büyüklük sıralamasında imparator penguen ve kral penguenden hemen sonra gelir. En hızlı yüzen penguen cinsi olan Gentoo penguenleri, su altında yedi dakika boyunca kalabilir ve 35 km/saatlik bir hıza ulaşabilir. Etobur olan bu penguenler, çoğunlukla kabuklular, küçük balıklar ve kalamar ile beslenirler. Soyları tehdit altında olmasa da sayıları dünya genelinde azalmakta olan Gentoo penguenlerinin ortalama ömürleri, 15 – 20 yıldır. Yuvalarını genelde bir araya getirilmiş küçük taşlardan yapan Gentoo penguenleri arasında, bu taşlar kıskançlık, hatta kavga sebebi olabilir. Erkekler, bu taşları çiftleşmek istedikleri dişilere hediye ederek onların dikkatini çekerler. Ömürlerinin sonuna kadar tek eşli yaşayabilen, bu yüzden de “dünyanın en romantik hayvanları” olarak bilinen bu penguenlerde, erkek ve dişi, yumurtalarının kuluçka sürecini dönüşümlü olarak kuluçkaya yatarak paylaşırlar. Deniz aslanları, leopar fokları ve katil balina gibi türler, Gentoo penguenlerini avlayan, doğal düşmanlarıdır. Avlanma ve petrol arama gibi insan aktiviteleri, Gentoo penguenleri için tehdit oluşturmaktadır.
Sibirya mersin balıkları Yenisey (Baykal gölü ve Angara nehri) ile Doğu sibirya nehirlerine akan tüm büyük sibirya nehir havzalarında bulunur. Ayrıca Kazakistan ve Çin’de İrtiş nehrinde bulunur. Sibirya Mersin balıklarının ortalama ömürleri 60 yıldır. Erkekler 11-24 yaş aralığında dişiler 20-28 yaş aralığında eşeysel olgunluğa erişirler. Sibirya Mersin balığı hem eti hemde havyarı için yetiştiriciliği yapılan bir türdür. Havyarının en büyük üreticisi Fransa, etinin ise Çin ve Rusya’dır.
Rus Mersin balığı Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Romanya, Rusya, Türkiye Türkmenistan ve Ukrayna’da bulunur. 235cm uzunluğa, 115kg’a ulaşabilir.