GİRİŞ
SCUBA DİVİNG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

SCUBA DİVİNG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Scuba Diving Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dalış, özellikle de son yıllarda gittikçe popülerleşerek pek çok kişinin yakından ilgilenmeye başladığı bir aktivite haline geldi. Yüzme bilen ve dalışa engel teşkil edecek önemli bir sağlık sorunu olmayan herkesin yapabileceği, bununla birlikte ciddi bir teorik ve uygulamalı eğitim sürecinden geçmeyi gerektiren, yapanlara yeni ve büyüleyici bir dünyanın kapılarını açacak olan bu keyifli aktivite hakkında temel bilgileri, birkaç alt başlıkta bu yazımızda bulabilirsiniz.

Scuba Diving Nedir?

Scuba diving, sık kullanılan bir başka terimle tüplü dalış, suyun altında nefes almayı mümkün kılan bir tüp ve dalgıç elbisesi, deniz gözlüğü gibi ekipmanlar ile yapılan bir aktivitedir. Buradaki “Scuba” terimi, Self Contained Underwater Breathing Apparatus(Bağımsız Sualtı Solunum Aygıtı) kelimelerinden gelmektedir. Bu aktivitenin tarihi 19. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır.

Scuba Diving Hangi Derinliklerde Yapılır?

Tüplü dalış aktivitesinde profesyonel dalgıç olmayanların, yani bunu bir çeşit hobi olarak yapanların derinlik limiti ortalama 30 – 40 metredir. Daha derin sularda tüplü dalış yapılmak isteniyorsa, bunun için özel bir eğitim ya da bir partner gerekecektir. Tüplü dalışta dünya rekoru, 332 metre ile Ahmed Gabr’a aittir.

Scuba Diving İçin Nasıl Bir Eğitim Gereklidir?

Tüplü dalış eğitimi; teorik dersler, havuz dalışları ve deniz dalışları olmak üzere üç temel aşamadan oluşmaktadır. Teorik bölüm genelde videolar ve kitaplar eşliğinde sunulan derslerden oluşur. Havuz eğitiminde öğrenciler denizde ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceriler üzerine ilk pratik derslerini alırlar. Eğitmenler eşliğinde yapılan deniz dalışları ise son aşamadır. Öğrenciler, kursu başarıyla tamamlayabilmek için havuz ve deniz dalışlarındaki performans gerekliliklerini yerine getirmek zorundadır.

İstanbul Akvaryum Dalış Kursu

Scuba dalışı yapmak istiyorsanız, akvaryumumuza gelip Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi’nin uzman eğitmenleri tarafından verilen dalış kursuna kayıt yaptırabilirsiniz. CMAS standartlarında gerçekleştirilen, katılabilmek için tek önkoşulun yüzme bilmek ve en az 14 yaş sınırı olduğu, tamamlamanız halinde dilediğiniz sertifika sisteminin brövesine sahip olabileceğiniz kurslar, uygulanan program ve fiyatları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için, ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sertifika Sistemleri

Açık denizlerde dalış yapabilmeniz için, yetkili bir kurumdan gerekli dalış eğitimini aldığınızı gösteren bir sertifikaya sahip olmanız gerekmektedir. Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra almaya hak kazanılan, bir çeşit dalgıç ehliyeti olarak düşünülebilecek bu sertifikaları (bröve) düzenleyen tek bir merkezi kuruluş yoktur. Bunun yerine, kurs açıp geçerli sertifika verme yetkisi olan dünya çapında birden fazla kuruluş mevcuttur. Bu kuruluşlar ileri seviye dalgıç, eğitmen yardımcısı, dalış lideri, mağara dalgıcı, kurtarma dalgıcı gibi farklı amaç ve seviyelere yönelik çok çeşitli sertifikalar sunmaktadır. Başlangıç seviyesinde eğitim almak isteyen dalgıç adayları da, bu kuruluş/sertifika sistemlerinden bir tanesini tercih edebilir. Sertifika sunan kuruluşlardan bazıları:

  • PADI(Professional Association of Diving Instructors)
  • NAUI(National Association of Underwater Instructors)
  • BSAC(British Sub Aqua Club)
  • CMAS(Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques)
  • SSI(Scuba Schools International)
  • SDI(Scuba Diving International)
notification_multiple

E-bültene üye olun

Haberleri ilk duymak ister misiniz?