GİRİŞ
BANGGAI KARDİNAL BALIĞI

BANGGAI KARDİNAL BALIĞI

canlilar_detay_img
Bilimsel Adı: Pterapogon kauderni Büyüklüğü: Boy 3 – 7 cm Ortalama Yaşam Süresi: 5 yıl
Yıldızı andıran şekli ve derisindeki desenler ile göze çarpan Banggai kardinal balığı, Batı Pasifik’te, Endonezya’nın Banggai adaları civarında yaşayan küçük bir türdür. (Boyu ortalama 3 – 7 cm’dir.) Genelde gruplar halinde yaşayan Banggai kardinal balıkları, daha çok mercan kayalığı, yosun yatakları gibi sığ alanlarda görülürler. Çoğunlukla kopepod (bir eklem bacaklı türü) ve planktonik kabuklular ile beslenirler.

Banggai kardinal balıklarının en ilginç özelliklerinden biri, yumurtaları erkeklerin taşımasıdır. Erkek, dişinin bıraktığı yumurtaları ağzında yer alan bir kesede ortalama 20 gün taşır. Yumurtadan çıkan yavrular bir süre daha -10 gün kadar- erkeğin ağzında bekledikten sonra salınırlar. Bu 30 günlük süre boyunca, erkek yemek yemez.

Günümüzde özellikle de akvaryumcular arasında oldukça popüler olan bu balık, tehlikede olan türler sınıfında yer almaktadır. Kısa ömürlü bir tür olan Banggai kardinal balığının ortalama yaşam süresi 4 – 5 yıl olmakla birlikte, doğada bu süre daha da kısalır.
 

Hangi Alanda Görebilirsiniz?

Banggai kardinal balığı, İstanbul Akvaryum Pasifik Alanı’nda görülebilir.

Bunları Biliyor Muydunuz?

  • Her Banggai kardinal balığının üzerindeki desen, diğerlerinden farklıdır.
  • Bu balıklardaki eşleşmelerde, dişi erkeği seçer.
  • Uzun dikenli deniz kestaneleri etrafında görülebilen Banggai kardinal balığı, tehlike anında deniz kestanesinin dikenleri arasına saklanabilir.
notification_multiple

E-bültene üye olun

Haberleri ilk duymak ister misiniz?