GİRİŞ
İNEK BURUNLU VATOZ

İNEK BURUNLU VATOZ

canlilar_detay_img
Bilimsel Adı: Rhinoptera bonasus Büyüklüğü: Ortalama uzunluk 120 cm Ortalama Yaşam Süresi: 13-18 yıl
İnek burunlu vatoz, Batı Atlantik sularında, New England(Kuzeydoğu Amerika eyaletleri), Meksika Körfezi ve Karayipler’de görülebilen bir Kartal Vatozu (fulya balığı olarak da bilinir) türüdür.

İnek burunlu vatozlar, ortalama 0 – 22 metre arası derinliklerde yaşarlar. İstiridye, büyük salyangoz, ıstakoz, yengeç gibi canlılar ile beslenirler. Güçlü çeneleri ve dişleri sayesinde, bu canlıların kabuklarını kolayca kırabilirler. Büyük gruplar halinde uzun mesafeleri aşarak göç ederler. Sonbahar aylarında güneye, ilkbahar aylarında ise kuzeye hareket eden bu balıkların göç nedeni tam olarak bilinmese de, sudaki ısı değişimi olduğu düşünülmektedir.

İnek burunlu vatoz, ovovivipar bir türdür; yavrular yumurtadan çıkana kadar annenin içinde bekler. Yumurtadan çıktıktan sonra annenin vücudunu terk ederler.

İnek burunlu vatozların ortalama yaşam süreleri 13 – 18 yıldır.
 

Hangi Alanda Görebilirsiniz?

İnek burunlu vatozu, İstanbul Akvaryum’un Orta Atlantik, Batı Atlantik, Panama, Pasifik ve Ege alanlarında görebilirsiniz.

Bunları Biliyor Muydunuz?

  • Yukarıdan bakıldığında, kafası inek burnuna benzer. Bu yüzden “İnek burunlu vatoz” adını almıştır.
  • İnek burunlu vatoz, aktif olarak yüzer; nadiren hareketsiz halde durur.
  • İnek burunlu vatozun kuyruğunda zehirli iğnesi bulunur. Fakat genellikle utangaç bir türdür ve insanlar için bir tehlike arz etmez.
notification_multiple

E-bültene üye olun

Haberleri ilk duymak ister misiniz?