GİRİŞ
İSTANBUL AKVARYUM'DAN HABERLER

İSTANBUL AKVARYUM'DAN HABERLER

İstanbul Akvaryum "İnsanlığın Eseri"ni Sergiliyor calendar_month 18.11.2021

- Florya'da bulunan İstanbul Akvaryum, çevre temizliği ve plastik atık konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla sahilden ve denizden toplanılan atıkları canlıların olmadığı bir akvaryum tankında sergilemeye başladı
- İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Dilek Çapanoğlu:
- "Bu sergiyi yaparken en baştaki amacımız denizin altında ne olduğunu insanlara göstermekti. İlk plastiğin yaklaşık bin 800'lerin sonunda üretildiğini düşünürsek 150 yıldır varlığını sürdürdüğü bilinmekte. Dolayısıyla denize atılan her plastik çok uzun yıllar denizde kalacak"
- "Marmara Denizi'ndeki yaklaşık 120'den fazla türün günümüzde 10 türe, 7 türe indiğine dair yapılmış çalışmalar var. Marmara Denizi'nin canlı türü çeşitliliğinde çok ciddi bir azalma var. Canlı türü çeşitliliğindeki bu azalışın aslında çok uzun sürelerde değil, son 20 yılda bu kadar hızlı gerçekleştiğini görüyoruz"
İSTANBUL (AA) - İstanbul Akvaryum, çevre temizliği ve plastik atık konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla sahilden ve denizden toplanılan atıkları canlıların olmadığı bir akvaryum tankında sergilemeye başladı.
 
"İnsanlığın eseri" başlığıyla, İstanbul Akvaryum Rehabilitasyon Merkezi dalgıçları tarafından toplanan atıklar, insanların denizlerde yarattığı kirliliğin deniz canlıları üzerindeki yok edici etkisini küratörlerinin çalışmasıyla gözler önüne serdi.
 

Plastik atıklar, maskeler, araba lastiği ve balık ağlarının bulunduğu su tankı akvaryumu, özellikle okulların tatil olması dolayısıyla çocukların yoğun olduğu ziyaretçiler tarafından büyük ilgi ile karşılanıyor. Ziyaretçiler atıkların deniz altındaki etkisini çıplak gözle görüyor.
 
Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Dilek Çapanoğlu, toplumların dünya üzerinde çevre kirliliği ile çok büyük bir mücadele vermeye başladığını belirterek, Florya ve Yeşilköy sahillerinde bir temizlik çalışması yaptıklarını aktardı.
 
Topladıkları çöp ve plastik atıkları, hassasiyet gösterdikleri çevre bilincini korumak adına 'İnsanlığın Eseri' sergisini oluşturmak üzere akvaryuma getirdiklerini kaydeden Çapanoğlu, çok özenli bir çalışma sonrasında sergiyi ziyaretçilerle buluşturduklarını söyledi.
 
- "Amacımız denizin altında ne olduğunu insanlara göstermekti"
 
Gelen ziyaretçilerin, özellikle genç ve çocukların çevre üzerinde nasıl bir etki yarattığımızı görünce çok etkilendiğini vurgulayan Çapanoğlu, şöyle devam etti:
 
"Kendi gözleriyle görünce hem çok etkileniyorlar hem de ailelerine de bu sergiyi göstermek istiyorlar. Aldığımız tepkiler gerçekten iyi yönde. Çok uzun yıllar denize atıldığında kaybolmayacak, çürümeyecek, yok olmayacak plastik maddelerin neye dönüştüğünü görebiliyoruz. Çıplak gözle denize baktığımızda bu maddelerin, plastik atıkların ne halde olduğunu göremiyoruz. Batıyorlar, denizin belirli noktalarında, derinliklerinde hala varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar. Bu sergiyi yaparken en baştaki amacımız denizin altında ne olduğunu insanlara göstermekti. İlk plastiğin yaklaşık bin 800'lerin sonunda üretildiğini düşünürsek 150 yıldır varlığını sürdürdüğü bilinmekte. Dolayısıyla denize atılan her plastik çok uzun yıllar denizde kalacak."
 
- "Hayatlarını kaybediyorlar"
 
Denizlerdeki plastik atıkların sadece çevre kirliliği açısından değil denizlerdeki ve okyanuslardaki canlıların türlerinin de yok olmasına sebebiyet verdiğine dikkati çeken Çapanoğlu, "Çünkü özellikle deniz kaplumbağaları bu plastik, jelatin gibi ürünleri, çöpleri yemek ve yem zannedip yemeye çalışıyorlar. Ne yazık ki çok uzun süreler bu plastik maddeleri sindiremedikleri için zayıflayıp, aç kalarak hayatlarını kaybediyorlar. Bu durum dolayısıyla tür çeşitliliğinde çok ciddi derecede bir azalmaya sebebiyet veriyor. Gerek müsilaj, gerek plastik atık konularına gerçekten hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Çevre koruma bilincinin artmasını sağlamak, öncelik vermemiz gereken konular olarak ön planda." diye konuştu.
 
- "Marmara Denizi'ndeki canlı türünde çok ciddi bir azalma var"
 
İstanbul Akvaryum'un kapalı devre çalışan bir ekosistem olduğunu ifade eden Dilek Çapanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Marmara Denizi'ndeki yaklaşık 120'den fazla türün günümüzde 10 türe, 7 türe indiğine dair yapılmış çalışmalar var. Marmara Denizi'nin canlı türü çeşitliliğinde çok ciddi bir azalma var. Canlı türü çeşitliliğindeki bu azalışın aslında çok uzun sürelerde değil, son 20 yılda bu kadar hızlı gerçekleştiğini görüyoruz. İstanbul Akvaryum'un en büyük misyonlarından biri deniz canlılarını ziyaretçileriyle buluşturup bir bilinç oluşturmak. Marmara Denizi'nde göremeyeceğiniz ya da nesli azalmış türleri İstanbul Akvaryum'da görebilme şansını yakalıyorsunuz. Aslında geleceğe yönelik koruma çalışmalarının da temelini oluşturan mesajları da almış oluyorsunuz."
 

notification_multiple

E-bültene üye olun

Haberleri ilk duymak ister misiniz?